Beyazıt Kulesi’nden hava tahmin raporu - Haber Arşivi 2001-2011
01 Kasım 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4517 / Ամիս : Սահմի / Օր : Արեգ / Ժամ : Արփող

Haber Arşivi 2001-2011 :

22 Mart 2011  

Beyazıt Kulesi’nden hava tahmin raporu -

Beyazıt Kulesi’nden hava tahmin raporu

İstanbul’un tarihî simgelerinden Beyazıt Kulesi, 1995 yılından sonra ilk kez aydınlatıldı. Geçmişte yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan ve hava durumunu bildirmek gibi özelliğe sahip yangın kulesinin ışıkları mavi renkte yandı.

Mavi renk, havanın ertesi gün açık olacağı anlamına geliyor. Beyazıt Kulesi, yıllarca tulumbacılar ve itfaiyeciler tarafından gözlem yeri olarak kullanıldı. İtfaiyeciler sur içindeki İstanbul’u takip edip yangın gözetlerlerdi. Daha sonra renkli lambalar takıldı kuleye. Bu kez amaç hava durumunu bildirmekti. Beyazıt Kulesi, Cumhuriyet döneminde de kullanıldı. Yangın gözetleme amacının yanında en önemli işlevlerinden biri de hava durumunun ışıklarla belirtilmesiydi. Beyazıt Kulesi’nin ışıkları, mavi yandığı zaman havanın ertesi gün açık olacağını, yeşil yandığı zaman yağmurlu olacağını, sarı yandığı zaman sisli olacağını, kırmızı yandığı zaman ise karlı olacağını bildiriyordu. Bu uygulama’nın 1995 senesinde tamamen sona ermesi ve kulenin genel aydınlatmasındaki eksiklikler dolayısıyla Beyazıt Kulesi geceleri gözden kayboldu. Ancak, İstanbul’un ve özelliklede tarihî yarımadanın anıt yapılarının en önemlilerinden biri olan kuleye bu tarihî işlevini İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeniden kazandırdı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü öncülüğünde aydınlatılan Beyazıt Kulesi, İstanbullulara yıllar sonra bir nostalji yaşatarak hava durumunu bildirdi. Kule, proje hazırlık aşamasının ardından mimarî aydınlatma uygulaması sayesinde, hem geceleri kendini gösterebilecek, hem de gelenekselleşmiş hava durumunu ışık renkleri ile gösterme nostaljisini yaşatacak.

BEYAZIT KULESİ’NİN TARİHİ
1749 yılında, Küçükpazar'da çıkan büyük yangının ardından, Ağakapısı Süleymaniye'de İstanbul Müftülüğü ile İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Enstitüsü olarak kullanılan iç avlusu köşesine ilk yangın kulesi yapıldı. Ancak kulenin ahşap olması dolayısıyla birçok kez yapılmasına rağmen kulenin yanması önlenemedi. II. Mahmut, 1828 tarihinde Osmanlı Devleti'nin 19. yy. mimarî oluşumunda büyük etkisi olan Ermeni asıllı Balyan ailesinden olan Senekerim Balyan'a, şu anki İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt semtinde bulunan üniversite yerleşkesinin tarihî giriş kapısı arkasındaki bahçenin içerisine, Beyazıt Kulesi'ni kâgir olarak yaptırttı. 1849 yılındaki zelzelede hasara uğrayan kulenin, geniş saçaklı, ahşap örtülü külâhı değiştirilerek yeniden tasarlanarak inşa edildi. Yangın kulesine 'yangın köşkü', gözcülerine de 'köşklü' denirdi. 1923'e kadar köşklüler kulelerdeki görevlerine devam etti.





Bu haber kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı () ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+