​İşte sözde `Ermeni soykırımı`nı resmen tanıyan 31 ülke - Gündem
28 Mart 2024 - Հակական տոմար - Տարի : 4516 / Ամիս : Արեգ / Օր : Սիմ / Ժամ : Թաղանթեալ

Gündem :

06 Aralık 2019  

​İşte sözde `Ermeni soykırımı`nı resmen tanıyan 31 ülke -

​İşte sözde `Ermeni soykırımı`nı resmen tanıyan 31 ülke ​İşte sözde `Ermeni soykırımı`nı resmen tanıyan 31 ülke

ABD Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak resmen tanıyan karar tasarısını kabul etti. Türkiye ise tasarıya tepki gösterdi. Peki 'Ermeni soykırımı' iddialarını hangi ülkeler resmen tanıyor?

ABD Temsilciler Meclisi’nin 'Ermeni soykırımı' iddialarını resmen tanıyan bir karar tasarısını kabul etti. Ankara’nın 1915 Olayları diye tanımladığı Osmanlı İmparatorluğu’undaki yüz binlerce Ermeni vatandaşın zorunlu göçe tabi tutulmasını "soykırım" olarak resmen kabul eden ülke sayısı ise 31 oldu.

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin, tasarılarının kabul edilmesi süreci 1965'de Uruguay parlamentosuyla başladı. Uruguay Senatosu 20 Nisan 1965'te kabul ettiği yasa ile 24 Nisan'ı "Ermeni Şehitlerini Anma Günü" ilan etti. Uruguay Senatosu, 18 Mart 2000 tarihinde de 24 Nisan'ı "1915'te katledilenlerin anısına Ermeni Şehitleri Anma Günü" ilan eden yasa tasarısını onayladı. 1 Kasım 2000'de Temsilciler Meclisi'nde görüşülmeye başlayan tasarı 10 Mart 2004'te kabul edildi. Uruguay Temsilciler Meclisi, ayrıca 3 Mayıs 2005 tarihinde Ermeni iddiaları konusunda bir bildiri kabul etti. Bu bildiride, 24 Nisan'ın BM tarafından "her türlü soykırımın ifşa edilmesi ve reddedilmesi günü" ilan edilmesi ve bunun için Uruguay Dışişleri Bakanlığı'nın BM'de girişimde bulunması istendi.

İŞTE O ÜLKELER

"Ermeni soykırımı" iddialarını resmen tanıyan ülkeler; Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Şili, Kıbrıs Rum Yönetimi, Çekya, Ermenistan, Fransa, Yunanistan, İtalya, Libya, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Hollanda, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, İsveç, İsviçre, Suriye, Vatikan, Venezuela, Uruguay.

Öte yandan, Bulgaristan’ın kararında “soykırım” ifadesi yerine “Ermenilerin toplu katliamı” ifadesi geçiyor ancak dönemin Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov bir açıklama yaparak bunun “soykırım” anlamına geldiğini belirtti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığındaki listede ise Bulgaristan, Suriye ve Libya’nın tanımaları yer almıyor.

Bu 31 ülkenin dışında bir çok ülke de farklı seviyelerde "Ermeni soykırımı" iddialarını tanıdı. ABD'de de 50 eyaletten 49'u 1915'te yaşananları "Ermeni soykırımı" olarak kabul etti.





Bu haber karar kaynağından gelmektedir.

Haber metninde yer alan görüşler haber kaynağı (karar) ve yazarına ait olup,
bolsohays.com sitesi haber hakkında herhangi bir görüş üstlenmemektedir.

Opinions expressed are those of the author(s)-(karar). They do not purport to reflect the opinions or views of bolsohays.com
+